UNDERSØGELSER FOR SKIMMELSVAMP
Vækst af skimmelsvamp i boliger eller på arbejdspladser kan være en ubehagelig oplevelse, der påvirker både det daglige velbefindende og helbredet på længere sigt.
Det kan være en god idé at få lavet en skimmelsvamp undersøgelse, hvis I oplever et eller flere af følgende skimmelsvamp symptomer:
- Træthed
- Hovedpine
- Irriterede øjne og luftveje
- Koncentrationsbesvær
- Åndedrætsbesvær
Eller permanente skader som:
- Astma
- Kronisk allergi
Vi lokaliserer problemets rod og rådgiver jer i at komme det til livs
Nogle gange er det ligetil at finde årsagen til, at der gror skimmelsvamp i bygningen, men i andre tilfælde kan det kræve en mere omfattende undersøgelse.
Til det formål tilbyder vi en pakkeløsning, hvor vi går mere grundigt til værks.
Bygningsundersøgelser
En bygningsundersøgelse består typisk af:
- Måling af den samlede mængde levende og døde former for organisk materiale fra skimmelsvamp ved synlig forekomst
- Vurdering af hvorvidt materialet kan betragtes som mikrobielt beskadiget
- Indikation af fugtophobninger ved hjælp af fugtmåling
- Afsøgning af kuldebroer med termisk kamera
- Vejlede til lokalisering og afgrænsning af indtrængningsområde
- Afsluttende rapport med handlingsplan for sanering og udbedring af rodproblemet
Undersøgelsen udføres af uddannet bygningskonstruktør med erfaring i netop denne problemstilling.
ANALYSER FOR SKIMMELSVAMP
Vi udfører prøvetagning og tilbyder akkrediterede analyser af skimmelsvamp i alle materialer og ved brug af en række forskellige analysemetoder.
Vi er desuden certificerede i at udføre Mycometer®-air tests til måling af sundhedsskadelig skimmel i indeluften.
Aftryksplader – den grundige måling af skimmelsvamp
Aftryksplader anvendes for at sikre både mængde og art af svampesporer i det angrebne område. Dette er særligt vigtigt, når der er mistanke om sundhedsgener, da forskellige arter kan påvirke indeklima og sundhed forskelligt.
De typer af skimmelsvamp, der primært analyseres for, er følgende:
Geomyces inkluderer over 5 identificerede arter. De fleste Geomyces arter vækster som hvide kolonier også ved lave temperaturer under 0°C. Enkelte arter kan forårsage infektioner.
Gærsvampe er almindeligt forekommende i naturen, ofte i jorden, samt som luftbårne sporer. Gærcellers produktion af toksiske og allergifremkaldende stoffer er ikke beskrevet.
Penicillium er de hyppigst forekommende med over 200 identificerede arter. Indendørs kan Penicillium findes som vækst på fødevarer, træ, lim, tapet og lignende, hvis fugtigheden er høj.
De fleste arter har luftbårne sporer og producerer mycotoxiner, der kan være sundhedsskadelige og allergifremkaldende. Vækst af Penicillium kan ses som hvide, gule, grøngule eller blågrønne kolonier. Penicillium vækster ved 5-37°C og tåler udtørring. Sporerne lagres ofte i støv.
Mycometer Surface test – den hurtige påvisning
Den hurtigste måling af skimmelsvamp, når der blot ønskes en indikation af svampebiomasse.
Det kan være som forundersøgelse for at finde ud af, om der er grundlag for yderligere prøver for at afgrænse et angrebet område eller som kvalitetskontrol efter afrensning af skimmel.
I analysen påvises forekomsten af et enzym, der findes i alle svampearter, og der gives et tal, der kan bruges til at vurdere mængden. Metoden kan ikke bruges til at artsbestemme eventuelle forekomster med, men giver et udgangspunkt i form af tal, hvorfra mængden af skimmel kan bestemmes.
Mycometer air test – måling af skimmelsvamp i luften
Denne metode er den eneste, der lever op til den danske indeklimastandard DS-3033, hvilket dermed giver en betydelig bedre dækning end andre metoder på markedet. Eksempelvis af hvilke skimmelsvampepartikler, der findes i luften og dermed for den eksponering, man kan blive udsat for.
Skimmelpartikler kan ligge på overflader, og det giver derfor ikke et retvisende resultat at udtage prøver i stillestående luft. Derfor er prøvetagningen aktiv, hvilket vil sige, at luften bringes i bevægelse med blæseudstyr, så eventuelle sporer og partikler bliver hvirvlet op og derefter opsamlet til analyse.
Der måles ved analysen for såvel døde som levende partikler, hvorefter resultatet klassificeres som udgangspunkt for at vurdere sundhedsrisikoen ved at opholde sig i det område, hvor prøverne er udtages.
HVAD ER SKIMMELSVAMP?
Skimmelsvampe er en fælles betegnelse for en række svampe, der lever af organisk materiale og trives, hvor den relative fugtighed er høj, helst over 70%. Levende skimmelsvampe formerer sig ved at afgive sporer, mikropartikler og andre flygtige stoffer (MVOC) til luften, og det er her problemet for andre organismer, også mennesker, kan opstå.
Der findes forskellige arter af skimmelsvampe overalt i naturen, og de er som udgangspunkt ikke et problem for mennesker udendørs. Men de kan blive det, når de danner kolonier, der gror i vores bygninger, hvor der ikke er den samme luftcirkulation.
Mikropartikler fra skimmelsvamp afgiver en karakteristisk lugt, der er blevet betegnet som lugten af kælder, jordslået eller gammelt sommerhus.
Hvor trives skimmelsvamp?
Synlig skimmelsvamp viser sig oftest som sorte, brune eller grønne skjolder og plamager på overflader i bygninger.
I boliger vil man typisk finde skimmelsvamp i kældere, tit i forbindelse med vandskader, hvor der ikke er blevet tilstrækkeligt affugtet og desinficeret, ved utætheder i konstruktionen, hvor det har været muligt for vand og fugt at trænge ind – ofte ved vinduer eller i træværk, der er gået i forrådnelse.
Forkert anvendte byggematerialer, for eksempel gipsplader og papirtapet i vådrum, giver også gode vækstbetingelser, fordi materialerne holder på fugten.
På samme måde kan kondensvand fra eksempelvis bad og tøjvask være med til at hæve luftfugtigheden til et niveau, hvor skimmelsvamp kan formere sig, når der ikke udluftes tilstrækkeligt.
Skjult skimmelsvamp
Hvis man oplever helbredssymptomer, der kan skyldes skimmelsvamp, uden der er synlig vækst, skyldes det måske skjult skimmel.
Kolonierne kan vækste i skjulte hulrum i bygningen, hvor fugt ophober sig – eksempelvis bag beklædninger i lofter og vægge eller under gulvbrædder. Årsagen er oftest skader på bygningen, der gør, at fugt kan trænge ind eller konstruktionsfejl.
Ved skjult skimmel anbefaler vi at starte med en Mycometer®-air test for at påvise, om der er skimmelpartikler i luften, inden bygningen undersøges nærmere.
Det kan nemlig være en udfordring at lokalisere kilden, og hvis der er tale om helbredsproblemer, kan det også skyldes andre forhold.
PROFESSIONEL SKIMMELSVAMPBEHANDLING
Der kan anvendes forskellige afrensningsmetoder til behandling af skimmelsvamp, og nogle gange er en kombination af flere den bedste løsning.
Valg af afrensningsmetode vurderes ud fra angrebets omfang, skadens alder (gammel eller ny), placeringen i bygningen og ikke mindst på hvilke materialer, man vil fjerne skimmelsvamp.
Nedrivning og bortskaffelse
Er der tale om sarte og/eller porøse overflader, som ikke kan renses med en af de følgende metoder, vælger man ofte helt at fjerne de angrebne materialer. Det vil typisk være gipsplader, tæpper, isolering, træplader og lignende materialer.
Man er dog ofte nødsaget til at rense bag de kasserede bygningsdele eller i den bagvedliggende konstruktion for at sikre sig, at man er kommet problemet til livs.
Mekanisk afrensning
Mekanisk eller fysisk afrensning er ligesom nedrivningen en decideret fjernelse af den angrebne overflade. Her er det vigtigt at forstå, at skimmelangreb kun ligger i de øverste lag af enten træ, puds mv. Skimmelsvampe vokser, modsat trænedbrydende svampe, som udgangspunkt ikke ind i faste materialer. Derfor er det ofte nok med overfladebehandlinger.
Overfladebehandlinger kan betyde, at der slibes, skrabes, sandblæses eller lignende for at rense overfladerne for sporer. Træværk slibes, pudslag fræses, skrabes eller hugges helt ned. Efterfølgende støvsuges der grundigt med støvsugere med HEPA-filter, (Høj Effektive Partikel filtre) for at rense luften for de fine skimmelsporepartikler.
Det kan være nødvendigt at supplere med andre afrensningsmetoder efterfølgende, typisk i form af kemisk afrensning – for at være helt sikker på afrensningens effekt, da der ved mekanisk afrensning er risiko for mindre spredninger af skimmelsporer.
Kemisk afrensning
Kemisk afrensning er den mest udbredte metode. Ofte starter man med en form for fysisk afrensning, eksempelvis nedtagning af tapet og puds, og en grundig støvsugning.
Fælles for midlerne er, at de er desinficerende, og dermed slår skimmel, bakterier og andre biologiske emner ihjel.
Nogle midler kan bruges til både træ og puds, mens andre er udviklet til særlige overflader og kun må bruges af professionelle.
Afrensningen foregår som almindelig nedvaskning med brug af børster, klude eller svampe. Andre gange påføres midlerne med forstøver og skal blot sidde der og ”virke”.
Afskærmning
Uanset hvilken løsning man bruger, er det vigtigt at begrænse spredningen ved afskærmning.
Ved slibning og anden håndtering af materialer frigives både støv og skimmelsporer. Derfor opsættes støvvægge/interim vægge af plast, og man opdeler i rene og forurenede områder. På den måde kan man begrænse spredning af sporer og risikoen for et nyt skimmelangreb et andet sted i bygningen.
Kontrolmålinger og rengøring
Efter en endt skimmelsanering bør der altid laves kontrolmålinger. Målingerne udføres ligesom den indledende prøvetagning enten ved mycometertest eller aftryksplade, ligesom man kan udføre emmisonstests af indeluften, for at sikre at mængden af sporer, er indenfor det normale baggrundsniveau.
Ofte er dette en naturlig del af sanitørfirmaets egenkontrol. Men det kan være en fordel at benytte uvildige konsulenter/rådgivere til at kontrollere det udførte arbejde.
Afsluttende rengøring
Problemet med skimmelsvampe er typisk skimmelsporerne og/eller støvresterne fra dødt mycelium, der spreder sig til indeklimaet og derved kan give sundhedsproblemer.
Har man haft større skimmelangreb og udført en afrensning, bør man derfor få udført en generel rengøring af hele eller store dele af huset i form af støvsugning og afvaskning af alle overflader.
Kan man selv fjerne skimmelsvamp?
Hvis man oplever mindre afgrænsede plamager af skimmelsvamp i boligen og ved, hvor problemet kommer fra – eksempelvis manglende udluftning på badeværelset eller i vaskekælderen – kan man selv behandle med et svampedræbende middel. Der findes mange forskellige på markedet, eksempelvis Hysan (protox), Rodalon-Skimmel eller SkimAway.
Det er her vigtigt at man både følger instruktionen nøje og også, at man efterfølgende gør noget ved problemets rod. Eksempelvis ved at øge ventilationen i de rum, der er angrebet for at sænke luftfugtigheden. Ellers vil det være et spørgsmål om tid, før man igen får problemer med skimmelsvamp.
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C 1. th.
2640 Hedehusene
Danmark
CVR: 39151391
Åbningstider:
Man -fre: 08:00 – 16:00