Radon og kortlægning
Vi tilbyder kortlægning af radon i institutioner, boliger og arbejdspladser. Målerne kan opsættes af os efter granskning af bygningen, eller vi kan afholde workshops for teknisk personale, hvor de introduceres for radon, bliver vejledt i opsætning, nedtagning og placering af sporfilmsmålere og har løbende kontakt med os igennem processen.
Målinger skal udføres i fyringssæsonen over en periode på mindst 60 dage for at kunne udregne en retvisende årsmiddelværdi, så radonundersøgelser skal planlægges i god tid.
Vores radonmålinger og efterfølgende rådgivning følger måle -og analysemetoder samt vejledninger i gældende SBI-anvisninger.
Kort om radon
Den radioaktive gas radon dannes i jordskorpen, hvorfra den udsendes til luften. Det henfald kan ved indånding aflejre sig i lungevævet, hvor det kan medvirke til udvikling af lungekræft.
Det antages, at radon er årsag til 9% af alle tilfælde af lungekræft i Danmark svarende til 300 årlige tilfælde, som typisk udvikles over en periode på 10 til 40 år. Risikoen er omkring 25 gange for rygere end ikke-rygere.
Den geografiske variation i forekomsten af radon i Danmark vurderes med udgangspunkt i følgende klasseinddeling, der angiver den procentvise andel af enfamilieshuse med målte radonkoncentrationer over 200 Bq m³:
- Klasse 0: 0-0,3 %
- Klasse 1: 0,3-1 %
- Klasse 2: 1-3 %
- Klasse 3: 3-10 %
- Klasse 4: 10-30 %
Det konkrete målte indhold i enkelte bygninger kan, udover det lokale niveau, henføres til bygningers konstruktioner og tæthed.
Primærkilder er ofte:
- Samling mellem gulvplade og væg.
- Utætheder ved gennemføringer i gulv, fundament og kældervæg, fx vand- og afløbsinstallationer, rensebrønde, kabler samt gas- eller fjernvarmeinstallationer.
- Revner og sprækker i gulvplader og vægge forårsaget af sætninger eller materialesvind, eksempelvis udtørringssvind.
- Luftstrømninger gennem porøse byggematerialer, fx betonhulsten og letklinkerblokke eller murede fundamenter med revnet puds. Ofte er der ikke udvendig puds på grundmur under terræn.
- Radon fra vand.
- Radon fra byggematerialer.
Derudover kan forskelle i lufttryk i bygningen og udeluft og i de forskellige sektioner af en bygning påvirke indtrængningen og dermed den målte årsmiddelværdi.
Der findes ingen nedre grænse for sundhedsfaren ved radon, hvorfor det anbefales at have radonsikring for øje i det hele taget, når der udføres renoveringer og ombygninger.
I gældende bygningsreglement 2018 anbefales det, at radonniveauet i eksisterende bygninger følger kravene for nybyggeri, nemlig at indholdet i opholdsrum ikke overstiger 100 Bq/m³.
Referenceniveauet er fastsat af WHO og beskriver den aktivitetskoncentration, hvor udsættelsen for radon vurderes at være uhensigtsmæssig, og hvor der bør gennemføres radonsænkende tiltag.
Radonindholdet i indeluften varierer i løbet af året og er påvirkeligt af temperatur, lufttryk og ventilationsforhold.
Målinger skal være repræsentative for indåndingsluften og foretages derfor steder i bygningen, der kan kategoriseres som opholdsrum. Opholdsrum er defineret som rum, der bliver anvendt minimum 4 timer dagligt.
Derfor udregnes og angives niveauet som en ”årsmiddelværdi”, der angiver det gennemsnitlige indhold over et år, baseret på måling i fyringssæsonen i minimum 60 dage.
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C 1. th.
2640 Hedehusene
Danmark
CVR: 39151391
Åbningstider:
Man -fre: 08:00 – 16:00