Mistanke om Asbest?
Asbest har været flittigt brugt i byggeriet frem til midten af 1980’erne og der findes stadig asbestmaterialer i mange ældre huse, i den ene eller anden form. Asbestfibre kan i nogle tilfælde blive frigivet til luften, hvilket øger risikoen for blandt andet lungehindekræft.
Vi tilbyder hurtige undersøgelser og rådgiver i sikkerhed, sundhed og håndtering, når der påvises asbest i en analyse. Vores prøver udtages af uddannet personale og analyser udføres, ved brug af akkrediteret metode.
Test for asbest
Prøver og test af byggematerialer
Asbest har historisk været tilsat en lang række byggematerialer. Vi ved hvilke materialer man skal være opmærksom på og kan ofte vurdere en given bygningsdel, ud fra fotos og historik.
Når vi udtager prøver af byggematerialer bruger vi altid metoder, der minimerer risikoen for spredning til omgivelserne.
Asbestfibre kan findes i støv i bygninger, og stammer ofte fra tidligere renoveringer, skader på rørisolering eller kan være drysset fra ældre eternittage. Vi opsamler støv til analyse ved brug af tapeaftryk, vurderer problemets omfang og rådgiver i at komme det til livs.
Ved mistanke om asbest i indeluften, eksempelvis på arbejdspladser, udfører vi akkrediterede luftmålinger med angivelse af fibre pr. m3 luft. Resultatet bliver klassificeret efter arbejdstilsynets grænseværdi for asbest.
Hvor findes asbest i bygningen?
Asbest er, på lige fod med andre miljø -og sundhedsfarlige stoffer, blevet tilsat en meget lang række byggematerialer. Herunder er nogle eksempler, der ikke skal ses som en komplet liste over alle materialer tilsat asbest. Se listen her for flere eksempler på materialer indeholdende asbest og andre miljøfarlige stoffer.
Vi finder tit asbest i ældre rørisolering og varmekedler. Det er oftest i form af kiselgur/pulver i rørenes bøjninger, men kan også findes på lige stykker ved fuldsmørring, eller i asbestpap.
Man skal derfor passe på med at prikke hul på rørisolering for at undersøge, hvad den indeholder. Vi anbefaler, at man får udtaget en asbestprøve til analyse for at påvise eventuelt indhold.
Her ses varmerør med direkte åbning til asbestholdigt kiselgur omkring ventil i etagebyggeri.
Frem til slutningen af 1970´erne blev der ofte anvendt fliseklæber med asbestfibre ved opsætning af fliser. Dette er ikke et problem i forhold den daglige brug af lokaler med fliser, men fibrene kan blive frigivet ved nedrivning og det kræver derfor særlige arbejdsmetoder, at sanere fliser med asbestklæber, uden at blive eksponeret for asbestfibre.
Her ses delvist nedrevet flisevæg med asbest i klæberen i offentlig bygning.
Man kan finde asbest i bølgeeternit produceret frem til 1988. Der kan være indgraveret eller påtrykt et serienummer. Hvis tagpladens serienummer begynder med 0 eller 1, indeholder pladerne asbest.
Flere end 100.000 danske huse menes at have asbest i deres gamle tagbelægninger. Selvom nogle af tagene stadig kan have flere år i sig, er det vigtigt at være opmærksom på deres tilstand. Man bør altid overlade reparation og udskiftning af gamle tage til fagfolk, så man ikke risikerer at forurene sin have eller udsætte naboerne for asbeststøv.
Her ses en lade med tag af asbestholdig bølgeeternit.
Asbest har også været brugt til flade tagplader af kunstig skifer. Hvor bølgeeternit er skruet fast og relativt let at fjerne, er skifertag mere problematisk.
Tit er skifertagsten med asbest klistret sammen med tjæreproduktet bitumen og risikerer derfor at knække, når man vil fjerne dem. Også her er det derfor vigtigt at få professionelle til at klare opgaven.
Her ses knækkede skiferplader med asbest på parcelhus.
Vi ser ofte at mineraluld i tagrum på huse med bølgeternit, er forurenet med asbestfibre. Med årene kan asbestfibrene drysset ned fra tagpladerne ved eksempelvis vedligeholdelse af taget, på grund af vind og vejr eller for hårdhændet rensning.
Her har ulovlig højtryksrensning af asbesttag efterladt indtørret asbestslam på loftet i parcelhus.
Asbest blev også brugt i tagpap før i tiden. Derfor kan der stadig findes asbest i ældre belægninger med tagpap. På tage hvor der er lagt flere nye lag pap vil man også i dag kunne finde asbest i de ældste gamle lag nesderst. De asbestholdige lag tagpap kan ofte kendes ved, at de er porøse og har mindre korn, end nyere tagpap.
På billedet er syv lag tagpap på ældre offentlig bygning. Det nederste lag indeholder asbest.
Styrken og isoleringen i asbestfibre gjorde også, at man tilsatte dem i mange gulve. Når man skulle lægge afretningslag, var det i spartelmassen. Når man skulle klæbe linoleumsgulve og vinylgulve fast, var der asbest i klæberen.
Her ses et ældre vinylgulv i et parcelhuskøkken, hvor der er fundet asbest i det underliggende materiale.
Det var især isoleringsevnen, der gjorde, at asbest også blev brugt i snore og pakninger. Man kan finde asbestsnore i gamle ovndøre og brændeovne, hvor det er vigtigt at holde på varmen. Derudover finder vi også tit asbestsnor i pakninger og bøsninger over etagedæk.
På billedet kan du se en asbestsnor i en åbnet bøsning på et toilet, i et almennyttigt etagebyggeri.
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C 1. th.
2640 Hedehusene
Danmark
CVR: 39151391
Åbningstider:
Man -fre: 08:00 – 16:00