Vordingborg Kommune er beliggende på spidsen af Sydsjælland, indrammet af skøn natur, skove, enge og kyster. Kommunen arbejder derfor aktivt med klimastrategier, der skal være med til at mindske CO2 udslip, samt at bevare naturen. En af disse strategier er blandt andet håndtering af byggeaffald, i forbindelse med renovering, nedrivning eller vedligeholdelse.
Som andre kommuner er Vordingborg underlagt reglerne i affaldsbekendtgørelsen, som indeholder regler for bortskaffelse af affald, herunder også byggeaffald.
Derudover er kommunen, idet den ligger på Sjælland, også en del af ”Sjællandsnetværket” der har fælles retningslinjer for kommunale sagsbehandlere, med udgangspunkt i Forvaltningsgrundlag for bygge- og anlægsaffald.
Så hvis du vil rive en bygning ned i Vordingborg Kommune, er det også de regelsæt du skal forholde dig til.
Miljøfarlige stoffer i byggeaffald
I bygningsmaterialer kan man finde tungmetaller, asbest, PCB, klorparaffiner og PAH, det gør sig især gældende i bygninger fra perioden 1950-2002.
Værd at vide, før du går i gang med renovering eller nedrivning:
Det er helt essentielt at vide hvilke materialer man har i bygningen, før der anmeldes. Derfor bør det første step være at foretage en lovpligtig miljøscreening.
- Dette skal være med til at byggeaffaldet kommer de rigtige steder hen. I det tilfælde at der er forurenet eller farlige miljøstoffer i.
- En miljøscreening klassificerer de miljøfarlige stoffer, der er anvendt i bygningen.
- Anmeldes af byggeaffald skal ske 14 dage før arbejdet påbegyndes, det kan du gøre via dette
Hvornår skal der så anmeldes? Der skal anmelde når projektet omfatter mere end 10m2, eller der generes mere end 1 ton byggeaffald.
Der er meget mere information at hente på Vordingborgs Kommunes hjemmeside.
Miljøkortlægning af bygninger
For at overnævnte er overholdt kræver det at du som bygherre sørger for, at bygningen bliver undersøgt for miljø- og sundhedsfarlige stoffer, inden arbejdet med nedrivningen går i gang.
I praksis foregår det ved, at et firma med kendskab til reglerne og erfaring med miljøundersøgelser, gennemgår bygningen og tager prøver af de bygningsdele, der potentielt kan være forurenede.
Derefter udfærdiges kortlægningsrapporten, som er din dokumentation overfor kommunen for, at alt er foregået efter bogen.
Grænseværdier for byggeaffald – Vordingborg Kommune
Få en erfaren rådgiver på din opgave
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C, 1 th.
2640 Hedehusene Danmark
CVR: 39151391
Tlf.: 7060 5330
Åbningstider
Mandag-fredag:
Kl. 8:00-16:00
Weekend og helligdage:
Lukket