Er du bosiddende i Københavns Kommune og står du foran en nedrivning af en bygning, eller en større renoveringsopgave, er det vigtigt, at følge kommunens regler og retningslinjer.
Som i alle andre kommuner gælder det, at man som bygherre – privat eller erhvervsmæssig – er forpligtet til at kunne gøre rede for, hvilke miljøfarlige stoffer, der er i det byggeaffald der bliver genereret.
I praksis betyder det, at du i de fleste tilfælde får brug for hjælp, til at undersøge bygningens forskellige dele for miljøproblematiske stoffer, inden nedrivningen starter.
Hvornår skal der udføres miljøkortlægning?
Københavns Kommune har krav til miljøundersøgelser, når følgende er opfyldt:
- Du renoverer mere end 10 m2 bygning, og genererer byggeaffald
- Du genererer mere end 1 ton byggeaffald, ved nedrivning af en bygning, eller dele af den
- Du udskifter termoruder fra perioden 1950-77, som kan indeholde PCB
Københavns kommune definerer de stoffer der skal undersøges for ret bredt, men primært er der tale om PCB, klorparaffiner, PAH (kultjære), asbest og tungmetaller. Der kan også være andre problematiske stoffer i byggematerialer, både i forhold til sikkerhed og sundhed for dem der arbejder med dem, og i forhold til håndtering af det byggeaffald, der opstår i forbindelse med nedrivningen.
Du kan læse mere om de mest udbredte miljøfarlige stoffer, og i hvilke byggematerialer de typisk findes, lige her
Lovgivning for miljøscreening og kortlægning
I Københavns kommune er alle bygherrer underlagt de regler for screening, kortlægning og affaldsanmeldelse, der er beskrevet i affaldsbekendtgørelsen.
Derudover findes der et sæt med retningslinjer for kommunal praksis og for, hvilke byggematerialer der skal tages prøver af, der er gældende for alle kommuner på Sjælland, og derfor også Københavns Kommune. Forvaltningsgrundlaget for bygge- og anlægsaffald, kan læses lige her.
Miljøkortlægning eller miljøscreening – hvad er forskellen?
Der er forskel på hvilke begreber der bliver anvendt af forskellige kommuner og andre aktører, når det handler om miljøundersøgelser af bygninger, forud for nedrivning eller renovering, og hvad begreberne dækker over. Det kan forvirre når man prøver at sætte sig ind i emnet.
Københavns Kommune skelner mellem miljøscreening, som den indledende bygningsgennemgang for at vurdere behovet for prøvetagning, og miljøkortlægning, som prøvetagning, analyser og rapport med resultater. Når man indhenter tilbud på miljøundersøgelser, vil man ofte møde begrebet miljøscreening, som dækker over det samme som Københavns Kommune med flere, kalder en miljøkortlægning.
Dette er i øvrigt i tråd med reglerne i affaldsbekendtgørelsen, der beskriver samme opdeling – om end det sjældent er den der bruges i praksis.
Så snart der bliver udtaget prøver og udarbejdet en rapport efter gældende retningslinjer, er kravet til miljøundersøgelsen opfyldt – uanset betegnelsen.
Grænseværdier for byggeaffald – København Kommune
Få en erfaren rådgiver på din opgave
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C, 1 th.
2640 Hedehusene Danmark
CVR: 39151391
Tlf.: 7060 5330
Åbningstider
Mandag-fredag:
Kl. 8:00-16:00
Weekend og helligdage:
Lukket