Ejer du en bygning i Helsingør Kommune som du vil rive ned, eller står du foran en større renoveringsopgave? Så skal du forholde dig til kommunens regler for miljøscreening og bortskaffelse af byggeaffald.
Som i andre kommuner gælder det, at man som bygherre har ansvaret for at passe på naturen og de folk der arbejder med nedrivningen, ved at finde ud af hvilke miljøfarlige stoffer, der findes i det byggeaffald, der opstår ved projektet.
Hvornår skal der udføres miljøkortlægning?
Helsingør Kommune har krav til miljøkortlægninger, i følgende situationer:
- Ved renovering af over 10 m2 bygning
- Der genereres 1 ton byggeaffald, eller mere.
- Der udskiftes termoruder fra perioden 1950-77, uanset antal
Der har igennem tiden været anvendt mange miljøskadelige stoffer i byggematerialer, ofte finder man de følgende i ældre bygninger:
- PCB
- Klorparaffiner
- PAH – forbindelser
- Asbest
- Tungmetaller
I Helsingør Kommune er der særligt fokus på PCB i maling. Dette skyldes at der tidligere er blevet spredt store mængder af dette fra værftet, maling som medarbejdere har taget med hjem, og brugt i deres boliger.
Du kan læse om de mest udbredte stoffer i byggeaffald, og i hvilke byggematerialer de primært findes, her.
Lovgivning for miljøscreening og kortlægning
I Helsingør kommune er alle der river bygninger eller dele af dem ned, underlagt samme regler for screening, miljøkortlægning og anmeldelse af bygge affald, beskrevet i affaldsbekendtgørelsen.
Der findes desuden et sæt med retningslinjer for kommunale sagsbehandleres praksis, praksis og for, gældende for alle kommuner på Sjælland – også Helsingør. Dette hedder ”Forvaltningsgrundlaget for bygge- og anlægsaffald”.
Miljøscreening og miljøkortlægning
Der bliver brugt forskellige betegnelser for miljøundersøgelser af bygninger, af kommuner og andre der arbejder med det i praksis.
Helsingør Kommune skelner mellem miljøscreening, den indledende bygningsgennemgang hvor mængden af prøver vurderes vurdere behovet for prøvetagning, og selve miljøkortlægningen, med prøvetagning, analyser af byggematerialer og rapport med fotos og resultater.
Når man indhenter tilbud på miljøundersøgelser, møder man ofte begrebet miljøscreening, som dækker over det samme som Helsingør Kommune med flere, kalder en miljøkortlægning.
Når der udtages prøver og udarbejdes rapport efter gældende regler, er kravet til miljøundersøgelsen opfyldt – uanset betegnelsen.
Miljørapporten
Med en dækkende miljørapport er du klar til næste skridt. Du kender indholdet af miljøfarlige stoffer i de byggematerialer der bliver til affald, kan bruge den til at indhente tilbud på nedrivning og eventuel miljøsanering, og kan anmelde affaldet til kommunen
Dette foregår ved upload miljørapporten og eventuelle bilag, indtastning af mængden af forskellige typer af affald, med angivelse af forureningsgrad, med udgangspunkt i Helsingørs Kommunes grænseværdier for byggeaffald.
Derefter skal kommunens sagsbehandler anvise affaldet til de rigtige modtageranlæg, hvilket skal være sket senest 14 dage, efter anmeldelsen er udført, på kommunens portal for byggeaffald.
Det er ofte det firma der står for opgaven med sanering og nedrivning, der udfylder anmeldelsen. De har erfaring med denne opgave, og vil typisk også være dem der transporterer affaldet.
Anmeldelse af byggeaffald til Helsingør Kommune
I Helsingør kommune skal man bruge følgende portal til anmeldelse af affald, som kræver at du bruger NemID:
Få en erfaren rådgiver på din opgave
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C, 1 th.
2640 Hedehusene Danmark
CVR: 39151391
Tlf.: 7060 5330
Åbningstider
Mandag-fredag:
Kl. 8:00-16:00
Weekend og helligdage:
Lukket
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C 1. th.
2640 Hedehusene
Danmark
CVR: 39151391
Åbningstider:
Man -fre: 08:00 – 16:00